Luusan kyläseuran hankkeet

Kylätalo Matin mylly -hanke

Alkuperäinen rakennusvuosi 1904 rakennus on sijainnut Kulmungissa (Heimo Kulmunki) pää ja navettarakennuksen välimaastossa pihan reunalla päittäin molempiin rakennuksiin nähden.

Luusuan kylälle saatiin sähköt 50-luvun taitteessa. Muuskon kankaalla vuosikymmeniä palvellut höyrymylly oli kunnostuksen tarpeessa. Sähkön tulon myötä Kulmungin veljesten Matin ja Heimon mielissä syntyi ajatus perustaa Luusuan keskikylälle sähköllä toimiva mylly. Niinpä puojina toiminut hirsi rakennus siirrettiin uuteen paikkaansa. Siirto ja myllyvarusteiden asentaminen tehtiin vuosina 1950 ja 51.Siirto vaiheessa myllylle erotettiin oma tontti Kulmungin tilasta.

Aluksi veljekset Heimo ja Matti hoitivat mylläyksen yhdessä myöhemmin työ jäi pääosallisesti Matin hoidettavaksi. Tuolloin karjatalouksia oli paljon, joten rehu-ja leipäviljan jauhamista oli runsaasti. Sähkön kulutuksen lisääntyessä jakeluyhteydet eivät riittäneet suuren kulutuksen aikana tuottamaan riittävästi virtaa myllyn tarpeisiin. Tällöin täytyi turvautuvaan öisin tapahtuvaan myllyn pyörittämiseen.

Noin kaksi vuosikymmentä Matin mylly jauhoi jyvät jauhoiksi, eläimille rehuksi, emännille rieskatarpeiksi ja kauppoihinkin myytäväksi.

Myllyn kivet eivät enää pyörineet 70-luvulle tultaessa. Laitteisto myytiin. Kaksi isoa betonijauhinkiveä jäi myllyn nurkkaan hiljaisuuteen. Matin pojat, Manne ja Veikko laittoivat vuotavan huopakaton tilalle peltikaton 1980-luvulla.

 

 

    Myllyn ympärillä metsä kasvoi kätkien rakennuksen lähes näkymättömiin, kunnes 2014 monitoimikone suoritti hakuun myllyn ympärillä ohikulkiessa vähitellen syntyi ajatus. Kesällä 2015 ajatus ”ryöstäytyi” käytännön toteutuksen asteelle…

 

Luusuan lapset hanke 2017-2018

Hankkeessa lisätään lasten viihtyvyyttä Luusuan kylässä kunnostamalla Luusuan koulun pihapiirissä sijaitseva jääkiekkokaukalo ja rakentamalla pieni leikkialue kylätalon pihapiiriin.

Kaukalo raivattiin ensin taimikosta ja lahot rakenteet purettiin ja vaihdettiin uusiin. Kaukalon pohja tasattiin ja valaistus vaihdettiin led-lamppuihin. Jäädyttämiseen hankittiin paloletkut ja jäädytyskone.

Hyvin vointia pohjoisen kyliin- investointi hanke 2021

Tämän hankkeen turvin saimme kylätalomme pihaan tehtyä grillituvan ja 2D kuntolaitteen. Kiitos Pohjoisin Lappi Leaderille ja kaikille hankkeeseen osallistuneille tahoille ennen kaikkea talkoolaisille!

Homma starttasi 1.9.2021 Ensin kaadettiin puut työmaa-alueelta ja sitten kaivettiin pohjat jotka täytetiin katekankailla eristeillä salaoja putkilla ja vaihdetuilla maa aineksilla.

Ankkuri valettiin 2D-kuntolaitteelle ja Grillitupa pystytettiin isommalla joukolla. Ankkuri laatan päälle tuotiin hiekkapeti ja kuntolaite voitiin koota siihen päälle.

Grillitupa kerittiin vielä sille syksylle maalaamaan niin ulkoa kuin sisältä. 06.11.2021 Grillitupaa päästiin käyttämään, mutta seuraavana keväänä vasta pääsimme sen sisustamaan loppuun.

 

 

Matin myllyn aktiivipuisto-hanke 2022

15.3.2022 Luusuan kyläseura sai virallisen luvan Leader Pohjoisin-Lapilta aloittaa Matin myllyn aktiivipuisto-hankkeen. Hankkeen tarkoituksena on asentaa ilmalämpöpumppu, piha-alueelle tulee 2 x 5D-kuntoilulaitetta ja isompi liiterivarasto rakennus. Tarkoituksenamme on parantaa kylän alueen asukkaiden liikuntamahdollisuuksia ja mahdollistaa kylätalon käytön pidempään. 01.10.2022 Pääsimme juhlistamaan aktiivipuiston avajaisia.

Lisäksi kyläseura oli saanut aiemmin rahalahjoituksen Luusuan keskustapuolue-ryhmältä joka lakkautettiin kylästä. Lahjoitettu avustus oli tarkoitettu kylätalolle hankittavaan ilmalämpöpumppuun. Loppuosa rahoitettiin tämän hankkeen kautta.

 

Luusan kyläseura kiittää lahjoittajia näin jälkikäteen jälleen.

2023-2024

Sydäniskureita Kemijärven kyliin ‒ Itselle jää maksettavaksi vain neljäsosa

Sydäniskureita Kemijärven kyliin ‒ Itselle jää maksettavaksi vain neljäsosa | Koti-Lappi (kotilappi.fi)

Luusuan kyläseura on mukana yhdessä Luusuanjärvenalueen kehittämisyhdistys ry:n kanssa sydäniskuria hankkimassa kylällemme.