Vuosituhansia sitten Luusuan kyläalueella oli todistettavasti asutusta. Ennen Seitakorvan vesivoimalaitoksen veden nostamista vuonna 1963 suoritettiin pikaisia kaivauksia Neitiharjun rantamailla Museoviraston toimesta aikaisempien löytöjen perusteella. Löytöinä oli kivikautisia esineitä, järvimalmin sulattamouunin jäänteitä ja jopa hautakin. Työ jäi kiireellisyyden takia pahasti kesken. Myöhemminkin löytöjä on tehty keväisin veden ollessa matalalla. Löydöt ovat sijainneet noin puolen metrin maakerroksen alla ja tulleet esiin veden syövyttäessä Neitiharjun rantaa.
Vesistöjen varsilla
Luusua nimenä tarkoittaa järven ja joen yhtymäkohtaa. Tässä Kemijoki jatkaa Kemijärven jälkeen jokena kohden satojen kilometrien päässä olevaa Perämerta. Luonnonvesistöistä Kemijärvi oli ennen säännöstelyä Suomen suurimman joen, eli Kemijoen ainoa järvi. Tämä tilanne on aiheuttanut vuosisatojen aikoina hyvinkin mittavia kevät-tulvia, joista mainittakoon vaikkapa Saulin tulva. Vapaan Kemijoen jyhkeä jylinä kevät-tulvien aikaan erityisesti on ollut
mittavuudellaan vertaansa vailla. Kemijärven ja meren pinnan korkeusero oli tuolloin yli 140 metriä. Nykyään yläkorkeudessa 149 metriä.
Kyläyhteisön synty
Lyhyesti mainittuna nykyinen alueen asuttaminen alkoi 1600-luvulla. Kemijoen lohi, hyvät riistamaat ja suotuisat viljelymahdollisuudet olivat vetovoimaisia tekijöitä alueen asuttamisessa. Kymmenien hehtaarien suuruiseen Luusuansaareen nousi pääosin ensimmäisenä asutusta leviten siitä Kemijoen itä- ja länsipuolelle vähitellen. Luusuansaareen 1781 rakennettu asuintalo toimii
nykyisin kylämuseona viestien olemassaolollaan esineineen menneen ajan elämää.
Suuria muutoksia
Suomen menettäessä jatkosodan rauhansopimuksessa vuonna 1944 pakkoluovutuksien myötä alueestaan noin 10 prosenttia ja vesivoimalatuotannosta kolmanneksen, katseet kääntyivät Kemijokeen. Suunnitelmissa oli Kemijoen valjastaminen voimalaitoksineen sähköntuotantoon. Tämän seurauksena upeat kosket vähitellen lakkasivat pauhaamasta niiden energian siirtyessä suuriin voimavirtalinjoihin. Luusua-Ulkuniemi alueella vuonna 1966 alkanut Kemijärven raju seitsemän metrin säännöstely peitti alleen kilometreittäin upeita hiekkarantoja. Neitseellisen
kaunis Luusuansaaren vesistöalue muuttui vuosina 1958 – 1963. Valtavat kaivurit Marionin ollessa suurimpana ruoppasivat ja kaivoivat miljoonia kuutioita maata uudelle jokiuomalle useiden kilometrien matkalla.
Luusuan kyläalue on laaja. Siihen kuuluu Tuulaniemi, Neitilä, Kulmunki, Keskikylä, Kaappela, Severi ja Autiosaari. Läheisessä yhteydessä alueeseen on Ulkuniemi kyläalueineen. Asukkaita vesistörakentamisen lisäämänä oli alueella yli tuhat henkilöä. Niinpä Luusuan keskikylälle rakennettiin suuri kansa- ja kansalaiskoulu joka toimi vuosina 1964 – 2005. Aikaisemmin rakennetut kansakoulut olivat 1924 käyttöön otettu Muuskon koulu ja länsipuolelle 1930 käyttöön otettu Kummunmaan koulu. Ajanmuutokset ovat vieneet koulun, kirjaston, kaupat, postin ja neuvolan, eikä yhdessäkään navetassa ole enää lehmiä.
Mitä kylämme ja lähiympäristömme tarjoavat? Kaikkea on vastauksemme… Kerromme tässä kategoriassa mistä ja miten löytyy harrastusmahdollisuuksia tai nähtävyyksiä.
Paikallinen taitelijamme Lea Viidan nettisivujen kautta pääset tutustumaan hänen töihinsä virtuaalisesti
Alueellamme metsästys on kuulunut harrastuksiimme ikäryhmissä vauvasta vaariin. Alueella toimivat rekisteröityneet metsästysseurojen tiedot löytyvät seuraavien linkkien alta
Kalassa /E AlaluusuaJoella kalastaminen on oma lajinsa Sari Kursu
2023 Kalassa Elisa Alaluusua
Mikä onkaan paras paikka parantua ja latautua. Ei ihmekään että luontoa sanotaan mekaksemme. Alueellamme on aivan huikeat maisemat joissa kannattee ehdottomasti käydä tutustumassa.
2023 Hillajänkä siellä jossain. Elisa AlaluusuaTärkeintä on nauttia luonnossa olosta Sari KursuKeväisin metsässä retkeillessä löytyy korvasieniä Sari KursuLuusuan penkat ovat hyvä sienestys paikka Sari Kursu
Kemijärven vesialueet
Kemijärven vesialueet ulottuvat Pelkosenniemeltä Suomutunturille ja Räisälään, sekä Soppelasta Luusuaan. Ailanganniemen hietikot, väljät kalavedet ja komeat vaarat ovat unohtumaton kokonaisuus.
Ulkuperän uimarannan laituri Sari KursuUlkuperän uimaranta Sari Kursu
Luusuan Kyläseura ry tarjoaa asukkaille ja vierailijoille kesä aktiviteetteihin Miia Loikkanen
Kemijoki, Suomen pisin joki, se on kahlittu voimalaitoksin ja patovalleilla.
Keväällä on mukava kiertää penkkateitä ja tutkia, mitä löytyykään rannoilta. Miia LoikkanenPenkkatietä Sari Kursu
Luusuassa ja Kemijärvellä tämä työn jälki on nähtävillä. Padot kiertävät Kemijärven rannoilla osissa Luusuaa. Patokierros Luusuassa näyttää jo paljon Kemijärven vesilakeuksista.
Penkat marraskuussa 2023/ Elisa Alaluusua
Riippusilta ja patopenkat on upea nähtävyys ja ainut laatuinen rakennelma minkä on rakennettu. Vasemmalla Kemijoki rakennetussa uomassaan.
Kulmungin laavun rannalla voi myös uidaJuhannuksena 2023 Kulmungin penkalla Laavu näkyy ja lintutornikin on siellä
Lintutorni penkkatieltä kuvattuna Sari KursuLintutornilta näkymä kanavalle ja Kemijärvelle Sari Kursu
Tuulaniemen laavu
Tuulaniemen laavu, Soinanlahden kupeessa. Tänne pääsee niin autolla, kuin veneellä Kemijärveltä. Laavun vieressä hyvä venesatama
Soinanlahti Sari KursuUusi laavu tuhoutuneen tilalle 2022 Sari Kursu
Kelkkaillessasi Kemijärvellä muista pysyä ajetulla jäljellä. Paikoin virta alueilla ei ole muuta kuin lunta.
Kelkkaillessasi isolla järvellä pysy aina ajetulla reitillä Sari KursuSäännöstely järvi on arvaamaton. Virta syö jäät hetkessä Ahti suo myös antejaan Sari Kursu
Seitakorva
Runsasvetisinä keväinä ja syksyinä voit nähdä ohijuoksutuksia Seitakorvan voimalaitoksen tulvaluukuista vanhaan Juukoskeen. Juoksutuksista saa tietoa Kemijoki Oy:lta
2020 Toukokuun koskenkuohuva pirttikoskelta. Sari Kursu2023 syys tulvan ohijuoksutus tyrskyjä. Sari Kursu
Auttiköngäs
Auttin köngäs on hyvä päivä vaelluskohde. Sari KursuPienemmätkin lapsetkin jaksavat kiertää tämän itse Sari Kursu
Auttiköngäs on jylhä nähtävyys Korouoman jatkeessa, mistä Auttijoki laskee Kemijoen Auttinjyrhämään. Itse köngäs on Posiontien varressa Könkäänvaaran kainalossa. Noin 4 kilometrin kävelypolku lähtee vanhalta uittopadolta kosken yli jatkaen metsämaisemassa Auttijoen laavulle. Riippusillan jälkeen noustaan vielä Könkäänvaaran näkötornille.
Ulkuperän luontopolku:
Miia LoikkanenMiia Loikkanen
Juuvaara
Karu rakkakivikkoinen Juuvaara on palkitseva maisemapaikka. kun kerran on vaaran kiviselle laelle noussut, voi ihailla mahtavia Juujärven kylän ja Ylä-Kemijoen maisemia. Jokilaakson lisäksi näköala ulottuu pohjoisessa Kemijärvelle asti vesiselkien yli.
Kylätalon pihamaalla on ulkokuntoilu puisto
2023 Jumppa kylätalolla haastattelusta kuvia
Koululla on valaistu pururata ja talvisin perinteinen hiihtolatu
Luusuan koululla on talvisin jäädytetty luistelukenttä.
Omakotitalon omistajana tai haltijana vastaat siitä, että nuohous on järjestetty lain vaatimalla tavalla. Vakituisessa käytössä olevan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein, ja yksityisessä vapaa-ajankäytössä olevien rakennusten tulisijat kolmen vuoden välein.
Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein.
Vapaa-ajan asunnon tulisija tulee nuohota kolmen vuoden välein.
Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota.
Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa
Rakennuksen omistajan tai haltijan on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet tulee pitää sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti. Lakisääteinen nuohous sisältää tulisijan ja hormin nuohouksen.
Tarjoamme: tienrakennus, metsänmuokkaus, ojitukset, rakennusten pohjatyöt, jätevesien käsittelyjärjestelmien rakentamiset, lumen auraus, maalämpökentän kaivuu, keräilyputkien sijoitus ja peittotyöt. Lisäksi myymme soraa eri lajikkeina kuljetettuna.
LVI palveluita kylässämme tarjoaa Santeri Severinkangas
Kemijärven palveluliikenne on Kemijärven kylistä / asutusalueista Kemijärven keskustaan suunnattua asiointiliikennettä kutsutaksilla, asioinnin jälkeen aikataulujen mukaisesti on paluukuljetus takaisin, Palveluliikenteen tarkoitus on parantaa asukkaiden saavutettavuutta peruspalveluihin, esim. pankkiasiat, kauppa-asiat, Kela-asiointi, terveydenhoito, apteekki yms. Myönnytyksenä on annettu mahdollisuus paluukuljetuksiin keskustasta kyliin, jos taksissa on tilaa.
Asiakkaat voivat palveluliikenteen aikataulun mukaisesti tehdä tilauksia soittamalla Sortteerin palvelutaksi numeroon 040 751 7484. Taksi on tilattava edellisenä päivänä klo 14.00 mennessä (maanantaivuorot edellisenä perjantaina).Liikennöintiä hoitaa Kemijärven Taksikeskus Oy.
Yksikin tilaus kylistä tai linjan varrelta aikataulun mukaiseen asiointiin riittää siihen, että linja ajetaan. Jos joiltakin linjoilta kylistä tai matkan varrelta ei tule yhtään tilausta, niitä ei ajeta.
Kaikille avointa aikataulun mukaista asiointiliikennettä kutsu- ja linjatakseilla.
Liikennöidään maanantaista perjantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä.
Liikennöitsijä on Kemijärven Taksikeskus Oy.
Kuljettaja auttaa tarvittaessa autoon nousemisessa.
Aikataulut sallivat henkilökohtaisen palvelun.
Tarvittaessa auto voi hieman poiketa vakioreitiltä.
Iltapäivän paluukuljetukset aikataulun mukaisesti.
Kuka voi käyttää palveluliikennettä?
Kuka tahansa voi käyttää ko.palvelua
Mitä matka maksaa?
Palveluliikennetaksa on linja-automaksun suuruinen maksu.
Miten palveluliikennevuoroon pääsee?
Taksi on tilattava edellisenä päivänä klo 14:00 mennessä soittamalla palvelutaksinumeroon 040 751 7484.
Muista kaupunkimme tarjoamista liikenne palveluista kooste kaupungin sivuilla
Kanava tammikuussa 2023 Sari KursuUlkuperän uimaranta 14.12.2023 Arto JunttilaRiippusillalta marraskuu 2023 Arto JunttilaPenkkatie marraskuu 2023 Arto JunttilaKaunis hetki Lokakuu 2023 Sari KursuKorvia huumaavaa kuinka jäät valittavat Lokakuu 2023 Sari Kursu
Kyläraitin pysäkki on saanut jouluvalot. – Alpo AlaluusuaVikke Nilo oli myös paikalla – Alpo AlaluusuaNipsukin oli vieraana avajaisissamme – Hanna SchuraleffTuulaniemen uusi laavu tuhoutuneen tilalle syksy 2022 – Sari KursuOdotettu talkoo tapahtuma koko kylän pienimmätkin mukana talkoissamme – Sari KursuYhteislauluillan 2022 juontaja Asko Severinkangas – Sari KursuYhteislauluilta 2022 säestäjä – Sari KursuJuho JalaginAlku venyttelyä juoksuun – Sari KursuKisa riipukset ja niitten jakaja – Sari KursuRiippusilta Kemijoen uoma Alpo Alaluusua kesällä 2022Luusuanjärveltä Alpo Alaluusua kesällä 2022Itäpuolen pelloilta kesällä 2022 Alpo AlaluusuaLuusuanjärvi kesällä 2022 Alpo AlaluusuaKokon poltossa oli väkeä runsaasti ( arvio 100 henkeä) – Sari Kursu
Ei kulje enää meillä linja-autot. Pysäkit ovat autioituneet pikkuhiljaa. Heittopostilaatikot ovat vielä toiminnassa jos muistat Lapin Kansan tilauksen yhteydessä ilmoittaa oikean pysäkin numeron 2022 Sari KursuAutiosaaressa äes odottaa köyttäjäänsä 2022 Sari KursuJotain sinne jonnekin istutettiin, katsotaan nousevatko ensi vuonna 2023 – Kristiina KalliainenTuonne sen pitäisi tulla… – Sari KursuTienvarsitalkoitten jälkeen kaffeet 2022 – Sari Kursu
Tuulaniemen laavu tuhoutui varomattoman tulen käsittelyn vuoksi keväällä 2022 – Asko Severinkangas