Kylätalo Matin mylly -hanke

Alkuperäinen rakennusvuosi 1904 rakennus on siainnut Kulmungissa (Heimo Kulmunki) pää ja navettarakennuksen välimaastossa pihan reunalla päittäin molempiin rakennuksiin nähden.

Luusuan kylälle saatiin sähköt 50-luvun taitteessa. Muuskon kankaalla vuosikymmeniä palvellut höyrymylly oli kunnostuksen tarpeessa. Sähkön tulon myötä Kulmungin veljesten Matin ja Heimon mielissä syntyi ajatus perustaa Luusuan keskikylälle sähköllä toimiva mylly. Niinpä puojina toiminut hirsi rakennus siirrettiin uuteen paikkaansa. Siirto ja myllyvarusteiden asentaminen tehtiin vuosina 1950 ja 51.Siirto vaiheessa myllylle erotettiin oma tontti Kulmungin tilasta.

Aluksi veljekset Heimo ja Matti hoitivat mylläyksen yhdessä myöhemmin työ jäi pääosallisesti Matin hoidettavaksi. Tuolloin karjatalouksia oli paljon, joten rehu-ja leipäviljan jauhamista oli runsaasti. Sähkön kulutuksen lisääntyessä jakeluyhteydet eivät riittäneet suuren kulutuksen aikana tuottamaan riittävästi virtaa myllyn tarpeisiin. Tällöin täytyi turvautuvaan öisin tapahtuvaan myllyn pyörittämiseen.

Noin kaksi vuosikymmentä Matin mylly jauhoi jyvät jauhoiksi, eläimille rehuksi, emännille rieskatarpeiksi ja kauppoihinkin myytäväksi.

Myllyn kivet eivät enää pyörineet 70-luvulle tultaessa. Laitteisto myytiin. Kaksi isoa betonijauhinkiveä jäi myllyn nurkkaan hiljaisuuteen. Matin pojat, Manne ja Veikko laittoivat vuotavan huopakaton tilalle peltikaton 1980-luvulla.

              Myllyn ympärillä metsä kasvoi kätkien rakennuksen lähes näkymättömiin, kunnes 2014 monitoimikone suoritti hakuun myllyn ympärillä ohikulkiessa vähitellen syntyi ajatus. Kesällä 2015 ajtus ”ryöstäytyi” käytännön toteutuksen asteelle…