Ajankohtaista

17.7.22 Vikke Nilo käväsi myllyllä piristämässä kahvilan tädin päivää söpöydellään.

16.7.2022 Luusuan Luomu-maraton päivä ja kahvi-lallakin  kuhinaa muka-vasti.

myös paikalliset heposetkin piipahtivat jädeillä.

 

30.06.2022 Tiedote 4. Juomavesi edelleen keitettävä ja verkostovettä kloorataan

Juhannus 2022

Keskikesän Juhla

Kyllä todellakin! Aamusta asti aurinko helli meitä kylmä sää rintama alkoi väistymään ja lämpö alkoi tuntumaan puoleen päivään mennessä.

Miia, Mari, Erika ja Mikko pitivät Juhannus kahvilaa kylätalolla. Olivat pukeneet pihan myös suviasuun. Koivut olivat päässeet rappujen kumminkin puolin vihannoimaan. ja kahvila kylttikin oli saanut osansa.

Pienellä jännityksellä olivat kuulemma olleet, että käyköhän paikalla ketään.. Pian olivat saaneet letunpaistajat huhkia kunnolla töitä. Väki oli löytänyt kylällemme ja iloksemme myös kylätalolle.

Perinteinen kokon poltto oli Kulmungin penkalla klo 18. Maestrona toimi Reima Alaluusua vuosien kokemuksella. Kiitokset hänelle. Jälleen kokkomme roihusi iloisesti hetkessä.

 

Iloksemme väkeä kokoontui paikalle sankoin joukoin arvio n.80-100 henkilöä.   

Kokkomme oli tänä vuonna todella suuri lietkös talkoo hommien risut siellä iloisesti palaneet. Asko oli aamu tuimaan kerännyt muutaman laulun paperille ja tulostellut niitä.

 

Tiedote 3.

Tiedote 2.

Alueemme juomaveden tilanteesta. Juomasi on edelleen keitettävä ja klooraus aloitetaan.

Huomio kaikki  Lautasalmen, Luusuan ja Juujärven väki!

Kiinnostaako Luusuan alueen kalastajia jäähilekone /  kalankäsittelytila?

Kemijärven Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja / vs. toimitusjohtaja Jarmo Palojärvi on viestinyt Luusuan luottamushenkilöille, että nyt olisi ehkä mahdollista saada rahoitus Luusuaankin jäähilekoneelle / pienelle kalankäsittelytilalle jos kylä-alueen kalastajilla on kiinnostusta tälläiseen hankkeeseen? Rahoitus olisi tulossa Kemijärven kunnostamisrahastosta, jossa tuntuu nyt olevan hyvistä hankkeista pulaa. Kemijärven kunnostamisrahastoa pitävät yllä Kemijärven kaupunki ja Kemijoki Oy. Vuosittain euromäärä on 120.000€, jonka maksavat puoliksi kaupunki ja jokiyhtiö. Jo hanke herättää kalastajissa kiinnostusta, ottakaa mahdollisimman pien yhteyttä luusuankylasorary@gmail.com, tai puhelimella Sari Kursu 041-4628905 tai Veikko Niemelä 0400-156583.

 

Kylämme on pikkuhiljaa heräillyt toukotöistä kesään.. On mukava katsoa, kun lapset ovat päässeet kesälaitumille nauttimaan ansaitusta lomistaan ja kyläkuvassa vilahtelee ihmisiä liikenteessä kuka mitenkin.

Talkkari/yleismies on pitkin kautta pitänyt huolta rakennuksesta ja sen pihasta ja siitä on suuri kiitos hänelle annettava. Kauden lopuksi on hyvä tehdä katselmus, joskos jotain paranneltavaa löytyy vai pohtiikohan hän jo kuvassa kuinka tämän vuotinen projektimme tulee muuttamaan näkymää…

Kylätalo siivottiin kesäkauteen talkoilla ja samalla grillitupa sai viimeisä fiksauksia ja nyt on mieleisemme näköinen. Osallistuja määrä ei sen suhteen ollut päätähuimaava, mutta naurua riitti senkin edestä.

 

 

31.5.2022 Kylän raitteja siivoilimme talkooyhteistyöllä kyläseuran ja maa- ja kotitalousseuran jäsenistön porukalla ja paikalle saapui n. 20 henkilöä. Lopuksi nautimma Pirjon keittämät kaffeet kera pullan kylätalolla. Kiitos talkoisiin osallistuneille!

 

 

Talkoita on harrastettu Matin myllyn-aktiivipuisto -hankkeen toimesta ja kesäkahvion toimesta ahkerasti. Meinasi tulla jo lopussa vallan kiire, jotta kaikki saatiin paikoilleen ajallaan ja pihaa siistittyä edellisillan talkoiden jäljiltä… Aune ja Paula ovat rakentaneet aivan upean näyttelyn kylätalolle siinä sivussa. Suhinaa ja suihketta kyläraitilla on siis ollut.

Avoimet kylät tapahtuma veti n.50 henkilöä käymään kylässämme joka on tosi hyvin ajatellen näillä polttoainekustannuksilla ja ettei Kemijärven kaupungin puolesta ollut tänä vuonna Etelä-Kemijärven kierrosta. Samalla pyörähti kesäkahvila käyntiin. Tarjolla on niin pikkunälkään kompiaisa, jäätelöä, kahvia ja pullaa. Lisäksi meillä on kylän omien taitelijoiden Aune Severinkankaan ja Paula Ylisuvannon kotiseudun muistoja-taidenäyttely.

Arki ja aherrus palaa meillä kuvioihin kyläseurassa. Reima on saanut kylätalolla maatyöt jo seuraavaan vaiheeseen ja styroksien levitys alkaa seuraavaksi ja maa-ainesta ajetaan vielä siihen päälle. Sittenhän alkaisi muottien tekoa valuille ja jne..

Juoksutapahtuman taustatyöt ovat jo tovin aikaa olleet käynnissä ja näkyvää näkymättömyyksissä on sielläkin tapahtunut jo hurjasti.

Askokin yrittää keritä kirjoittaa meille historiikin tälle sivustolle jossain välissä, koska hänellä on kynäily sen suhteen parhaiten hallussa. Lisäksi yhteislauluillan ohjelmiston suunnittelu on jostain kumman syystä myös hänen harteillaan. Sanottakoon vaikka että itse allekirjoittanut on ihan pihalla sen suhteen. En niin hirveän paljon ole noita lauluhetkiä harrastanut….

Lisäksi tälle kesälle on työnalla Severinjärven ja Severinjoen vesistönkatselmus kierros, kyläalueelle pitäisi alkaa kirjoittamaan 5-vuotista toimintasuunnitelmaa.

Kiitos saamistamme ideoista toiminta suunnitelmaa varten.

Lisäksi hyvät kyläläiset ja maan omistajat: hahmottelemme ja kaipaisimme tietoa jos joku haluaa myydä tontteja tms. joka vaikuttaisi kyläyhteisöömme positiivisesti ja loisi kyläämme vetovoimaisuutta. Pyytäisin olemaan yhteydessä meihin, jotta saisimme erästä ajatusta vietyä eteenpäin….

Näitä sivuston tietoja yritetään joka välissä päivitellä tänne ja yhä edelleen kaipailisimme paikallisia kuvia luonnosta yms…